maquette Valuweplein palmbout plankaart dokhaven Palmbout kerk detail Valuweplein Palmbout

Ontwerp Valuweplein | Palmbout Urban Landscapes

2011 Cuijk Noord -Brabant   

 

Het Valuweplein is het hart van de wijk de Valuwe in Cuijk. Rond het plein bevinden zich de wijkvoorzieningen, zoals het gerenoveerde winkelcentrum, een vernieuwde supermarkt, de kerk en het medisch cluster. De herinrichting van dit plein sluit aan op onze stedenbouwkundige ambitie om van dit plein een levendige ontmoetingsplek voor de wijk te maken. Het Valuweplein wordt opgedeeld in vier verblijfsruimten: het kerkplein, het winkelplein, het hagenplein en de parkeerkamer. Deze ruimtes worden met elkaar verbonden door een rustig wandelgebied. Dit wandelgebied sluit aan op de wandel- en fietsroutes vanuit de omringende woonbuurten. De materialisatie van het plein is afgeleid van de architectuur van de bestaande gebouwen die rond het plein staan. Op deze manier ontstaat de gewenste samenhang tussen de openbare ruimte en de gebouwen. De materialisatie van openbare ruimte rond het plein wordt uitgevoerd volgens het Handboek Openbare Ruimte, dat ook door Palmbout Urban Landscapes is opgesteld. 

De hoofdkleur van het wandelgebied op het plein bestaat uit antraciet gekleurd natuursteen en beton. Het gebruik van lichtere vlakken in de bestrating en een ritmiek in het bestratingpatroon geven het plein een levendige vloer. Deze ritmiek wordt gerealiseerd door twee tegelmaten te gebruiken die halfsteens en afwisselend in stroken worden aangelegd. De bomen en de hagen zijn gekoppeld aan de vier verblijfsruimten en karakteriseren deze ruimten. In het ontwerp bevinden zich muren die bijzondere plaatsen aanduiden en lange zitelementen waar de gebruikers in de zon kunnen zitten. Een uitgewerkt lichtplan versterkt de karakters van de vier verblijfsruimtes, zoals het aanlichten van de klokkentoren en de muren.

 

info

www.palmbout.nl

In opdracht van: gemeente Cuijk en Mooiland Maasland woningcorporatie

Rol binnen Palmbout: verbeelding, ontwerp  en communicatie

samen gewerkt met Frits Palmboom 

realisatie

fase 1 najaar 2012

uitvoering

gemeente Cuijk