ontwerp tuin collage ontwerp saftleven

Collectieve Saftleventuin

2012  Saftlevenbuurt, Rotterdam  concept

 

Het binnenterrein op de hoek met de Saftlevenstraat/Ochterveltstraat is toe aan een opknapbeurt. De groei van de Berenklauwen maken het gebruik lastig en de inrichting is sterk verouderd. Vanuit de bewoners is het initiatief genomen om deze tuin om te vormen naar een gebruiks- en kijktuin. Door de VVE, waar Woonstad Rotterdam onderdeel van is, is Wolbert van Dijk benaderd om een ontwerp te maken voor deze tuin. De wens is om de tuin met minimale middelen om te vormen naar een gebruiksvriendelijke tuin waar ruimte is voor een borrel, gezamenlijk eten, een kruidentuin en een boomgaard. De meubels en inrichtingselementen worden gemaakt van gerecyclede materialen. Duurzaamheid staat bij de initiatiefnemers boven aan hun wenzenlijst. Gedacht wordt aan het opvangen van regenwater en het plaatsen van kleine zonnecollectoren in de tuin. De opbrengt van de energie kan gebruikt worden voor verlichting en de eventuele buitenkeuken. De bewoners willen de handen uit de mouwen steken en helpen mee met de realisatie en het beheer.

De bewoners gaan zelf de tuin aanleggen en onderhouden. Daarvoor wordt eerst door de bewoners geinventariseerd wat voor mogelijkheden er binnen de groep aanwezig zijn; wie vind wat leuk om te doen. Vervolgens wordt gekeken of er voor lastige en grote klussen een hovenier kan worden ingeschakeld. Er wordt samen met de bewoners een stappenplan gemaakt om tot realisatie van de tuin te komen. 

 

info

Bewonersinitiatief VVE Saftlevenstraat

Opdrachtgever

Woonstad Rotterdam