coop portiek rotterdam zuid

Coop portiek organisatie coop portiek samenstelling coop portiek woning coop portiek

Het Coop-portiek

2007 Rotterdam Tarwewijk / Bonevanturastraat

 

De gemeente Rotterdam is op zoek naar inventieve, creatieve, goedkope en vooral duurzame manieren om de bestaande woonvoorraad te verbeteren. De bestaande voorraad is kwetsbaar en de verpaupering van deze woningen is dan ook zichtbaar aanwezig. De woningen zijn te klein, gestapeld (zonder lift), niet geïsoleerd, hebben geen goede indeling en zijn niet meer geliefd bij de Rotterdammers. Hoe kunnen deze woningen nu weer aantrekkelijk gemaakt worden voor de toekomst?

Rotterdam streeft er in haar woonbeleid naar om een aantal doelgroepen aan de stad te binden. Gezinnen met kinderen, midden en hoge inkomens, starters op de woningmarkt en ouderen zijn de vier belangrijkste doelgroepen.

Om het tij te keren heeft de heer Karakus, wethouder van Wonen en Ruimtelijk Ordening een aantal studenten aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam (AvBR) de vraag gesteld om een aansprekend concept te verzinnen voor een door de gemeente aangekochte kluswoning gelegen in Rotterdam Zuid.

De opgave is door een samenwerkingsverband van Wolbert van Dijk en Ellen de Boer uitgewerkt tot een strategie, genaamd het Coop-portiek. Deze strategie voorziet in de verbetering van de sociale samenhang door het introduceren van een nieuwe eigentijdse vorm van collectiviteit. Dit wordt gedaan door het opzetten van de coöperatieve vereniging en een parapluhypotheek. Uitgangspunt is het behoud van de huidige stedenbouwkundige opzet van de bouwblokken en het reanimeren van de portiekwoningen en portieken.

Deze strategie is op 5 november 2007 gepresenteerd aan de wethouder Karakus in het bijzijn van de heer E.J. Wesemann, adviseur van de wethouder ruimtelijke ordening van Rotterdam en Vernon Daal ,architect en voormalig raadslid Groenlinks en werd vol enthousiasme omarmd. Een uitdagende strategie die om verdere uitwerking vraagt.

 

info 

in opdracht van gemeente Rotterdam en RAvB

in samenwerking met Ellen de Boer