delta force zeeland

zeeuwse delta maquette delta force stadspark roermond schiedam verbindingen

De Zeeuwse Delta en het toelaten van haar krachten

2004 Provincie Zeeland 

 

De Zeeuwse en Zuid Hollandse eilanden staan aan de vooravond van een noodzakelijke metamorfose. De natuurlijke krachten vanuit de Noordzee en de grote rivieren nemen toe, wat resulteert in zeespiegelstijging en hoge pieken in de waterstanden van de Maas, Waal en Rijn.

Droge polders kunnen in dit kunstmatige landschap niet meer worden gegarandeerd. De 21’ste eeuw moet een omslag worden gemaakt over de traditionele denkwijze over onze Hollandse strijd tegen het water. De Hollanders dienen de statische kunstverdediging te verruilen voor een dynamisch kunstbeheer. Het leven binnen de dynamiek van de Delta. Het zeewater en de getijdenstromen gaan het statische vastgelegde sediment herverdelen.De natuur verplaatst het slib en sediment binnen de delta. De eilanden krijgen andere vormen en worden uitgebreid met nieuwe zandbanken en eilanden. De Dynamische Delta is een start voor een vernieuwde eilandenreeks.

Een eilandenreeks heeft hiermee nieuwe functies verkregen. De agrariërs schakelen over op zoute landbouw. Zeekraal, lamsoor, mosselen, oesters en schaaldieren zijn de producten die direct bij de boer gekocht kunnen worden. De herleefde visserij viert zijn hoogtijdagen en draagt bij aan een nieuw economisch impuls. Door de openwater verbindingen tussen de driehoek Rotterdam, Antwerpen en Bergen op Zoom is er een snelle uitwisseling mogelijk tussen de havens. Deze driehoek is een grote concurrent met de Aziatische Havens.Een permanent verkeersnetwerk verbinden de steden met elkaar. Het informele netwerk is afhankelijk van eb en vloed en veroorzaakt dat sommige delen tijdelijk niet over de weg bereikbaar zijn.

De dynamiek van het landschap met het vrije spel van de zee creëert een enorme oppervlakte aan nieuwe natuur. De tijdelijkheid en de afwisseling tussen eb en vloed hebben een enorme aantrekkingskracht op zeeminnend vakantieganger. Er worden geen vakantiebungalows meer verhuurd op vakantieparken. Het huren van een Centre Parcs woning op een onbekend eiland met een fantastische vergezicht in de Zeeuwse delta is de nieuwe trend.

 

info

Atelier Watermark 

supervisie

John Lonsdale

Huub Juurlink

in samenwerking met 

Rotterdamse Academie van Bouwkunst

Rijkswaterstaat

Gielijn Blom, Stefan le Grand, Willem van Grinten, Wilco Otte, Arnoud Siemonsma

publicatie en expositie

Biënale Rotterdam Waterflood / curator Adriaan Geuze / West8

Permanente exposite Coolhaven

Zeeuws Dagblad mei 2005

maquette

Mathijs Cruisen, Puur Plus