laurenkwartier

 

 

laurenshof Laurenshof bebouwingsbeeld laurenshof in beeld Laurenshof maquette

Laurenshof, rustpunt in de stad

2008 Laurenskwartier Rotterdam

 

Een goede  openbare ruimte is een logische ruimte die de stad en haar gebouwen bij elkaar houdt en waarin het publiek zich prettig kan begeven en elkaar kan ontmoeten.

Het weefsel van openbare ruimte in het voormalige historische Laurenskwartier is alles behalve prettig. In het Laurenskwartier is er te veel ruimte en te weinig bebouwing. Daardoor is er weinig intimiteit en hangt er een verlaten en desolate sfeer.

In deze opgave wordt het Laurenskwartier getransformeerd naar een compact stuk stad. Hierbij wordt de publieke ruimte gezien als een gebruiksruimte voor de mensen die er wonen. Het is een stuk stad met stadsstraten, pleinen en collectieve tuinen. De grote open ruimten worden opgeheven.

De stad Rotterdam krijgt haar menselijke maat weer terug. Het kwartier sluit aan bij de bestaande architectuur uit de wederopbouw periode, waardoor een eenduidig stadsbeeld ontstaat. Een stadsbeeld met een architectuur die bestaat uit een duidelijke begane grond met voorzieningen, een middenpartij met wonen, een kroonlijst als beëindiging van de gevel en een daklandschap. Het daklandschap is van belang, zodat vanuit de Rotterdamse hoogbouw een interessant daken ritme ontstaat.

In het kwartier worden geen grootschalige commerciële doeleinden toegepast en komt daarmee in de luwte te liggen van het winkelende publiek. De publieke ruimte ademt de verstilling uit van een verscholen rustpunt in de stad.

Het Laurenshof wordt daardoor de plek waar de Rotterdammer naar toe gaat om in alle rust de Laurenskerk te bewonderen of om koffie te drinken op het zonnig terras van het Laurensplein. 

 

info   

Masterclass Tradition Today 

supervisie

Sjoerd Soeters en Hans Ibelings 

publicaties 

Huig najaar 2008

prijzen

Nominatie Iktinos prijs