Vlaardingen en haar creatieve enclaves

Vlaardingen enclaves plankaart Broekpolder enclave broekpolder ontwikkeling enclaves

Vlaardingen en haar creatieve enclaves 

2007 Vlaardingen Broekpolder

 

De steden rondom Midden Delfland blijven groeien , waardoor het open gebied van Midden Delfland dichtslibt met woningbouw. De Broekpolder in Vlaardingen is onderdeel van het gebied Midden Delfland en wordt gebruikt als recreatiegebied. Om er voor te zorgen dat het enige groene uitloopgebied in deze regio niet verdwijnt, is in dit plan een stevige randzone gemaakt die als autonoom ’operationeel’ parklandschap gebruikt kan worden. Dit parklandschap is een vitale en zichzelf onderhoudende buffer tussen de stad en het Nederlands poldergebied.

Voor de Broekpolder is er in dit plan naar gezocht om 500 woningen te combineren met een nieuw gebruik en exploitatie van het landschap, met een totale oppervlakte van 300 hectare.

In dit nieuwe parklandschap bevindt een kruisbestuiving plaats tussen leven, werken, kunst en recreatie. Om het voorbestaan van dit vitale landschap te garanderen bestaat de randzone uit twee verschillende organisatiestructuren die aan elkaar gekoppeld zijn; de overkoepelende Alliantie en de woonenclaves gevormd door de Creatieve Kolonies.

Een Alliantie is een bedrijf met een grondgebied van ca. 100 ha. Binnen het grondgebied van de Alliantie bevinden zich 4 tot 5 Creatieve Kolonies. Het beheer van het grondgebied wordt uitgevoerd door een (biobrandstof) boer die ingehuurd wordt door de Alliantie. Deze boer staan onder direct bestuur van afgevaardigden vanuit de Creatieve Kolonie, die tevens de grondeigenaren zijn.

Creatieve Kolonies bestaan uit leefgemeenschappen van ongeveer 25 tot 35 woningen, die in een klein bos liggen en opgebouwd zijn uit moderne appartementencomplexen en grondgebonden woningen. Aan iedere kolonie is een expressieveld gekoppeld. Op dit veld kan bijvoorbeeld een schuur worden gebouwd of een moestuin worden aangelegd. De organisatie van de Creatieve Kolonie bestaat uit een vereniging van eigenaren die verantwoordelijk is voor het onderhoud en toezicht. De randzone tussen Vlaardingen en het gebied Midden Delfland zal zich op deze manier kunnen ontwikkelen tot een reeks van Allianties, waardoor een stevig, rendabel en gevarieerd parklandschap ontstaat. Een landschap waarin men in alle vrijheid kan wonen, werken en recreëren, waarbij de Vlaardinger in dit gebied als recreatieve een productieve consument een graag geziene gast is.

 

info

atelier Rotterdamse Academie van Bouwkunst

in samenwerking met

Han van der Born, KCAP

Herman de Kovel, DKV architecten

publicatie en prijzen 

Huig januari 2007

nominatie Iktinos prijs 

expositie

permanente expositie Metrohalte Coolhaven Rotterdam