De Tussentuin

plankaart tussentuin tussentuin structuur van de tuin entertuinment

Tussentuin brengt bewoners bij elkaar

2010 Oude westen Rotterdam

 

Door de sloop van Gaffelstraat 70-88 ontstaat tussen straten en bestaande huizen een tijdelijke open ruimte in de wijk het Oude Westen in Rotterdam. 

In deze tussentijd mogen bewoners gebruik maken van dit stukje grond. Het ontwerp van de tuin vertelt het verhaal van de woningen die er gestaan hebben en de diverse kleurrijke geschiedenissen van de mensen die er gewoond hebben. Ieder huis wordt een plantenvak dat als bloementuin en als moestuin kan worden ingevuld. Verschillend van kleur, beeld en sfeer en toch een verband. De tuin is een kijk-, verblijf-, hobby- en muziektuin met plek voor banken, een lange eettafel en een muziektent voor middagconcerten met accoustische muziek. Hierdoor is het een belangrijk onderdeel van de buurt geworden en heeft het de bewoners dichter bij elkaar gebracht.

De structuur van de tuin is eenvoudig en bestaat uit graspaden, één breed middenpad die alle plantenvakken verbindt en een houtwal. Binnen deze structuur heeft iedere bewoner een eigen plantenvak gekregen en is daarvoor verantwoordelijk. De houtwal bestaat uit een assortiment van inheemse struiken en bomen, zoals Amelanchier lamarckii, Crataegus laevigata ‘Paul’s Secret’, Populus alba en Populus tremula. Hierdoor ontstaat een zorgvuldig op elkaar afgestemd geheel met een uitbundige bloei en herfsttinten. De collectieve tuin wordt gescheiden van de openbare ruimte door een begroeid hek van Wisteria Sinensis ‘Alba’ en Clematia armandii.

 

info

de Tussentuin

de groeicijfers van de Tussentuin

de Community Lovers Guide

(teksten joke van der Zwaard)

in samenwerking met  

Werkgroep De Tussentuin / Actiegroep Het Oude Westen

Woonstad

publicaties en evenementen

Architecture Bienale Rotterdam 2012

Rotterdam Archiguides, De Tussentuin, 2010 – 2012

Wijktheater Rotterdam, De Tussentuin 2011

Entertuinment, De Tussentuin, 2010, 2011 en 2012

De verborgentuinen van Rotterdam, De Tussentuin 2011 en 2012

Architectuur Dag Rotterdam, De Tussentuin, 2011

North Sea Jazz Around Town Rotterdam, De Tussentuin, 2011 en 2012

Guest Report Urban Critics, A. Jacobs and E. MacDonald, Van der Leeuwenkring, november 2010.

realisatie

ontwerp februari 2010

aanleg april 2010